Skip to main content
头部广告图片
  Home > Football

Bellamy bo prevzel mesto trenerja Walesa

2024-07-09 浏览:

Craig Bellamy bo imenovan za novega selektorja Walesa.

44-letni trener se je izkazal kot prva izbira Waleške nogometne zveze (FAW) za zamenjavo Roba Pagea, ki je bil prejšnji mesec odpuščen.

Bellamy trenutno vodi Burnley, kjer je bil vršilec dolžnosti, preden je bil prejšnji teden imenovan Scott Parker.

Parker si želi delati z Valižanom, a zdi se, da nekdanjega kapetana Poceni Wales Nogometni dresi bolj zanima treniranje njegove države.

BBC Sport Wales razume, da se je treba končne podrobnosti dogovora še dogovoriti z Bellamyjem in Burnleyjem.

Razumeti pa je, da je imenovanje tik pred zaključkom, kar pomeni tudi, da je iskanje Pageovega naslednika končano. Page je bil junija odpuščen, potem ko se Walesu ni uspelo kvalificirati na Euro 2024.

Bellamy je že dolgo izražal ambicijo, da bi bil trener reprezentance in se je prejšnji teden srečal z visokimi predstavniki angleške nogometne zveze.

Bellamy bo prevzel mesto trenerja Walesa(图1)
Bellamy bo prevzel mesto trenerja Walesa

Legenda Arsenala Thierry Henry, trener Georgie Willy Sagnol in manager Oxford Uniteda Des Buckingham so vsi bili na razgovorih za položaj.

Toda Bellamy, ki je leta 2018 tesno izgubil proti Ryanu Giggsu, naj bi navdušil v pogajanjih – in bo zdaj dobil priložnost, da vodi ekipo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2026.

Njegova prva tekma kot selektor Walesa bo 6. septembra doma v Turčiji v Ligi narodov, nato pa bo 9. septembra odpotoval v Črno goro.

Bellamy je zbral 78 nastopov za Wales, preden se je leta 2013 upokojil iz mednarodnega nogometa, ko se je Wales Nogometne majice dve leti kasneje pod vodstvom Chrisa Colemana uvrstil na svetovno prvenstvo, ni imel priložnosti za sodelovanje v finalu.

Svojo trenersko kariero je začel v akademiji Cardiff City FC, nato pa je postal pomočnik trenerja nekdanjemu soigralcu Manchester Cityja Vincentu Kompanyju pri Anderlechtu in Burnleyju.

Bellamy je služil kot nadomestek, ko je bil Kompany suspendiran zaradi prepovedi igranja na tekmi v lanski sezoni in je bil na klopi, potem ko se je Belgijec maja preselil v Bayern München.

A z Burnleyjem, ki je za stalno vlogo izbral nekdanjega šefa Fulhama in Bournemoutha Parkerja, so se odprla vrata angleški nogometni zvezi.

Zdi se, da se bo Bellamy zdaj vrnil v Wales, saj je kariero končal v domačem klubu Cardiff City, ki je klubu leta 2014 pomagal napredovati v Premier League.

Bellamy je svojo kariero začel pri Norwich Cityju in nadaljeval z igranjem za številne največje klube angleškega nogometa, vključno z Newcastle Unitedom, Celticom, Manchester Cityjem in dvema obdobjema za Liverpool.

A že kot igralec si je želel razširiti svoja obzorja onkraj domače igre in je redno potoval na celino, da bi gledal nogometne tekme, ko je postal profesionalec.

Bellamy ima bogate mednarodne izkušnje v času, ko je bil za Wales, dosegel je 19 golov za svojo državo in nastopil za Veliko Britanijo na olimpijskih igrah 2012.

Bellamy zaseda sedmo mesto na lestvici strelcev in nastopov valižanske reprezentance vseh časov in mu manjka le še en glas, da premaga Ryana Giggsa in nasledi Colemana na mestu selektorja reprezentance.

Bellamy je v preteklosti že treniral Wales na vseh starostnih stopnjah, vendar bo uspel preboj na najvišjo raven, potem ko je leta 2018 zavrnil možnost, da bi naredil korak k vodenju prve ekipe v Oxfordu.


相关文章